A pálmaolajmentes élet egészséges élet

Pálmaolajmentes – egyre többször hallani ezt a kifejezést. Sok gyártó hirdeti, hogy a termékei 100 százalékban pálmaolajmentesek.

Azonban ahhoz, hogy megtudjuk, hogy miért jók a pálmaolajmentes termékek, először magát a pálmaolajat kell megvizsgálnunk.

Mi az a pálmaolaj? Mi a baj vele? Miért érdemes kerülni? Ezekre a kérdésekre fogsz most választ kapni. Kezdjük is az elején. 

Mit jelent, hogy valami pálmaolajmentes?

A pálmaolajmentes kifejezést az élelmiszerek esetében akkor használjuk, ha az adott élelmiszer egyáltalán nem tartalmaz pálmaolajat. Ma már egyre több gyártó dönt úgy, hogy ezt a hozzávalót kihagyja az előállítás során és egy másik olajjal helyettesíti.

Mi az a pálmaolaj?

A pálmaolaj egy növényi eredetű olaj. A pálmaolajat, vagy más néven pálmazsírt az olajpálma húsos gyümölcséből sajtolják ki. Az élelmiszeriparban azért terjed el, mert nagyon olcsón előállítható és beszerezhető, és sokféleképpen felhasználható.

Pálmaolajmentes - gyümölcs

Olyannyira elterjedt, hogy a boltokban található élelmiszerek több mint felében megtalálható a pálmaolaj, legyen az

  • csokoládé,
  • csipsz,
  • sampon,
  • vagy fogkrém.

A sort pedig még sokáig sorolhatnánk.

Mi a baj a pálmaolajjal?

Egyre több terméken szerepel a pálmaolajmentes felirat. Ez nem is véletlen. Több szempont is van, ami miatt a fogyasztók kerülik a pálmaolajat, és a fenntarthatóságot szem előtt tartó gyártók is inkább más alternatívát használnak helyette.

Mi köze a pálmaolajnak az erdőirtásokhoz?

Pálmaolajmentes - erdőírtás

Maga a növény nem károsítja a környezetet és mivel nem parazitanövény, nem irtja ki az erdőket sem. Azonban a túlzott termesztése már igen. A pálmaolaj igénytelen növény, könnyű termeszteni – többek között ezért is terjedt el.

Azonban mivel világszerte folyamatosan növekvő igény van a pálmaolajra, ezért a termelő országok, például Malajzia, vagy Indonézia is egyre többet akar belőle előállítani.

Az olajpálma-földekhez viszont termőterületre van szükség, ezért erdőket, esőerdőket vágnak ki, hogy újabb és újabb olajpálma-ültetvényeket hozhassanak létre. Ezzel nemcsak a fákat irtják ki, hanem az ott élő állatok élőhelyét is teljesen eltüntetik. Ez az eljárás pedig a kihalás szélére sodorja azokat.

Tetézi a dolgot, hogy az erdőket a legtöbb esetben égetéssel irtják ki, ami még megterhelőbb a környezetre nézve.

Pálmaolajmentes - előállítás

Egészséges vagy nem?

A pálmaolaj esetében is igaz az, ami nagyon sok más élelmiszernél: nagy mennyiségben egészségtelen a szervezet számára. Azonban ez elkerülhetetlen, mivel ma már a boltban vásárolható termékek többségében megtalálható ez az alapanyag. Sok esetben pedig nem is tudjuk, hogy éppen pálmaolajat fogyasztunk.

Lássuk, hogy milyen hatással van a szervezetre, ha túlságosan nagy mennyiségben fogyasztjuk.

  1. Szív-és érrendszeri betegségek: a pálmaolaj gazdag telített zsírsavakban, ami összefüggésbe hozható a magas koleszterinszinttel és a szívbetegségekkel.
  2. Tápanyaghiány: a pálmaolaj nem tartalmaz olyan esszenciális tápanyagokat, mint például az omega-3 zsírsav, ezért kifejezetten egészségesnek sem mondható.
  3. Rákkeltő lehet: mivel a pálmaolaj a 2000-es évek után vált világszerte ismerté, ezért még több kutatásra van szükség, hogy felmérjék a nagymértékű fogyasztásának a hosszú távú következményeit. Azonban egyes kutatások szerint a pálmaolaj rákkeltő hatású is lehet.

Van benne pozitívum is

A pálmaolaj tehát nagy mennyiségben nem tesz jót a szervezetnek, azonban meg kell említenünk a pozitív tulajdonságait, mert olyan is van.

A pálmaolaj E-vitaminban gazdag. Ez a vitamin pedig köztudottan jót tesz a bőrnek.

Bár több a negatív, mint a pozitív hatása, mégis a legtöbb boltban vásárolt élelmiszerben megtalálható a pálmaolaj. Szerencsére ma már egyre több a pálmaolajmentes felirattal ellátott termék, így a vásárlók is könnyebben dönthetnek, hogy melyiket teszik a kosarukba.

Egészséges vagy nem?

Ahogy már említettük a pálmaolaj az élelmiszerek nagy részében megtalálhatóak. Ezt az összevetőt fel kell tüntetni a hozzávalók listájában is.
Sok esetben azonban nem pálmaolajként hivatkoznak rá, hanem például növényi olajként.

Vannak olyan esetek is, hogy bár pálmaolajat konkrétan nem tartalmaz a termék, azonban egyes hozzávalók már igen. Ez megnehezíti a vásárlók döntését.

Mit használunk helyette a Nick’s termékekben?

2018 ősze óta mi sem használunk pálmaolajat, helyette kizárólag olyan növényi olajokat, mint a shea, kókusz vagy a napraforgó.

Hiába próbál sok cég az RSPO tanúsítvánnyal védekezni, amikor szóba jön a pálmaolaj kérdés, de ettől még rengeteg esőerdő kerül kivágásra a mai napig, főleg Indonézia nagyobb területein, és Malajziában.

Mivel más növényi olajok kiváló alternatívát jelentenek a pálmaolajjal szemben, mind ízben és állagban, így mi inkább őket választottuk, hallgatva a vásárlói igényekre is. Így, ha szeretnél pálmaolajmentesen élni, akkor itt minden édességet megtalálsz, amelyeknél nem kell félned a hozzávalók listájában az apró betűs résztől.

Nézz szét a Nick’s termékei között és válogass a pálmaolajmentes finomságokból.