oldal logo

Minőségi csokoládé: az igazi ízek itt kezdődnek

Mindenki szereti a minőségi csokoládét. Ez a finom csemege az édességek királynője, és szinte nincs olyan, aki ne élvezné az édes, lágy ízét. De vajon mitől válik egy csokoládé minőségivé? Mi az, ami megkülönbözteti a középszerűtől és a kiválótól?

Korábbi cikkünkben a növényi édesítőszerek világába és felhasználásába vezettünk be. Ebben a cikkben pedig felfedezzük a minőségi csokoládé jellemzőit és titkait.

Mi az a minőségi csokoládé?   

A minőségi csokoládé egy olyan termék, amely kiváló minőségű összetevőkből készül, és magas színvonalú gyártási folyamat során állítják elő. A minőségi csokoládé egyik ismérve, hogy kiváló ízű és selymes textúrájú.

Azt a legtöbb ember tudja, hogy ha minőségi csokoládéról van szó, akkor sokat számít, hogy mennyi a valódi kakaótartalma. Ezért a minőségi csokoládé fogalma sokaknál kimerül a drágábbik étcsokoládénál.

Azonban a minőségi csokoládé több, mint egy egyszerű édesség. Ez egy művészet és tudomány kombinációja, amely a legjobb alapanyagok, gondos előállítás és hozzáértő mesterek eredménye.

Fontosak az összetevők

Ahogy sok termék esetében, úgy a minőségi csokoládénál is igaz, hogy a hozzávalókon áll vagy bukik, hogy milyen lesz a végeredmény.

Amikor minőségi csokoládét fogyasztunk, valódi ízélményben lehet részünk, és sokak szerint a világ egyik legfinomabb élvezetének lehetünk a részesei. Ennek a legfőbb oka, hogy a minőségi csokoládé minőségi termékekből és eljárással készül.

Minden a kakaóbabnál kezdődik

A minőségi csokoládé kakaóbabjainak forrása rendkívül fontos. A legjobb csokoládékért olyan kakaóbabokat használnak, amelyek kiváló minőségűek. Ez pedig a gondos termesztésnek köszönhető. Az ilyen babokból készült csokoládé gazdagabb ízű és persze sokkal finomabb.

Kakaótartalom

A kakaóbabok százalékos aránya a csokoládéban meghatározza annak ízét és karakterét. A magas kakaótartalmú csokoládék általában gazdagabbak és intenzívebb ízűek. A sötét csokoládék 70%-os vagy magasabb kakaótartalommal rendelkeznek, míg a tejcsokoládék kevesebb kakaót tartalmaznak.

Kakaóvaj

A kakaóvaj a csokoládé szép fényes és sima textúrájának a titka. A minőségi csokoládé több kakaóvajat tartalmaz, mint a hagyományos csokoládék, ami javítja az termék kinézetét és ízét, ettől pedig az ízélmény is sokkal jobb lesz.

Fontos az előállítás

A minőségi csokoládét gondosan és hagyományos módon állítják elő. A kakaóbabokat megfelelően fermentálják, szárítják és pörkölésik, hogy kifejlesszék az ízüket. A pörkölés ideje és hőmérséklete kulcsfontosságú a csokoládé karakterének kialakításában.

Adalékanyagok: a kevesebb több

Minőségi csokoládé - adalékanyag

A minőségi csokoládé kevesebb adalékanyagot tartalmaz. Hogy miért? Mert az igazi csokoládé ízét nem kell túlmaszkírozni más összetevőkkel, mivel úgy jó, ahogy van. A minőségi csokoládé egyszerű és természetes összetevőkből készül. Pontosan ettől lesz olyan ellenállhatatlanul finom. 

Legyél te is minőségszakértő!

Te tudod, hogy lehet megállapítani, hogy minőségi csokoládéval van dolgod? Íme négy jel, ami alapján felismerheted, hogy a legjobb minőségű csokoládé van a kezedben.

Kinézet

Ideális esetben a csokoládénak kívülről fényesnek kell lennie, ha fehér foltok, vagy buborékok vannak benne, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy nem minőségi csokoládé van a kezünkben. A foltok, arra utalhatnak, hogy a csokoládét nem megfelelően tárolták a gyártás során. A buborékok pedig azt jelezhetik, hogy a csokoládé temperálása nem volt megfelelő

Illat

A kiváló minőségű csokoládénak erős csokoládéillattal kell rendelkeznie. Ha fagyasztott vagy fűszeres illatot érzel, az arra utalhat, hogy a csokoládét nem megfelelően tárolták. Ez rögtön rontja a minőségét, így már nem beszélhetünk minőségi csokoládéról.

Hang

A jó minőségű csokoládé tisztán, ropogósan és élesen törik. A hallható hang azt jelzi, hogy a csokoládéban lévő kristályok tisztán törnek, ami azt mutatja, hogy a csokoládét megfelelően feldolgozták és temperálták. A fehér és tejcsokoládé hajlamos lehet a tompa törésre, mert több cukrot és tejet tartalmaznak, mint az étcsokoládé.

Íz

Minőségi csokoládé - íz

A minőségi csokoládé selymes, sima textúrájú és határozott csokoládéízzel bír. Az alacsony minőségű csokoládék gyakran rendelkeznek kavicsos vagy viaszos textúrával, ami egyáltalán nem jó, ha csokoládéról van szó. A jó csokoládé valódi kakaóvaj felhasználásával készül, ezért gyorsan olvad el a szájban vagy a kézben.

Nick’s-nél a minőség

Ha minőségi csokoládéra vágysz, akkor jó hírünk van: a Nick’s-nél megkaphatod! A táblás csokoládé kategóriát idén tavasszal hoztuk vissza, megújult csomagolással és természetesen teljesen új receptúrával. Három ízzel kedveskedünk a csokoládé szerelmeseinek:

  • tejcsokoládé karamella darabokkal,
  • tejcsokoládé mogyoró darabokkal
  • és étcsoki tengeri sós mandulával.

Mindegyik 75 g-os kiszerelésű és hagyományokkal szakítva ezek a táblás csokoládék nincsenek előre felkockázva, hiszen itt az ideje szakítani a régi szokásokkal és kipróbálni valami újat!

Természetesen mindegyik gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül készült, pálmaolajmentesen. Az étcsokoládé vegán is. Próbáld ki te is a Nick’s minőségi csokoládéit, és merülj el az ízek tengerében!