Növényi édesítőszerek: az egészséges édességekért

Nemcsak azoknak lehetnek fontosak a növényi édesítőszerek, akik például betegség miatt nem ehetnek cukrot. Sokkal több van a növényi édesítőszerek mögött, mint egyszerű cukorpótlás.

Korábbi cikkünkből megtudhattad, hogy miért jó, ha egy termék pálmaolajmentes, és azt is, hogy mi a baj a pálmaolajjal. Most a növényi édesítőszereket és azok jótékony hatását szeretnénk megismertetni veled.

Mik azok a növényi édesítőszerek?

Természetes anyagok a növényi édesítőszerek. A növényi édesítőszereket – ahogyan a nevükben is benne van – valamilyen növényből nyerik ki.

Ezek az édesítőszerek alacsony kalóriatartalmúak és vannak olyan fajták is, amelynek alacsony, vagy akár nulla a glikémiás indexük. Ez utóbbi azt jelenti, hogy szinte nincsenek hatással a vércukorszintre, tehát az elfogyasztásuk után nem emelik meg azt.

Miért nem jó a cukor?

Ha édesítőszerekről van szó, akkor sokakban felmerül ez a kérdés. A válasz az, hogy az egyetlen dolog, amire a cukrot felhasználhatja a szervezet, az az energia. A cukornak nincs más hasznos tulajdonsága. A modern táplálkozástudomány szerint a hozzáadott fehér cukorból származó kalóriák az abszolút a legrosszabb kalóriafajtát jelentik a szervezet számára.

Amikor a szacharóz (fehér cukor) lebomlik a szervezetben, a glükóz közvetlenül a véráramba kerül, ahol azonnal megemeli a vércukorszintet. Emiatt inzulin választódik ki, így a szervezet a cukrot közvetlenül zsírrá alakítja. Ezt a szervezet elraktározza, ami súlyfelesleget eredményez. 

Hagyjuk a cukrot!

A cukor tehát a szervezetünknek nem jó, nagy mennyiségben pedig pláne nem. Ma már szerencsére számos helyettesítője létezik, amelyek

  • nem hizlalnak
  • nem emelik meg a vércukorszintet,
  • mégis isteni ízt adnak.

A növényi édesítőszerek pont ilyenek. Nézzük meg, hogy melyek azok a növényi édesítőszerek, amelyekkel a legjobban lehet helyettesíteni a cukrot, mégis egészségesebbek.

Stevia, a növényi édességek királynője

Növényi édesítőszerek - stevia

A steviát vagy más néven szteviol-glikozidokat évezredek óta használják édesítőszerként. A steviát a jázminpakóca nevű növény leveleinek áztatásával és préselésével nyerik ki. Ezután a folyadékot megszárítják, hogy az édes íz koncentrálódjon. Ebben az eljárásban desztillált vizet használnak, amely a folyamat során elpárolog, ezért nem található meg a végtermékben.

A stevia csaknem 300-szor édesebb, mint a fehér, finomítottcukor, ezért sokkal kisebb mennyiségben adagolják, tehát kevesebb is elég belőle.

A Nick’s szinte minden termékében szteviol-glikozidokat használunk, mert ez a legjobb magas intenzitású, természetes édesítőszer, amely elérhető. Azért is szeretjük a steviát, mert egyáltalán nem befolyásolja a vércukorszintet ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Remekül keverhető a többi édesítőszerrel, mint például az eritit vagy a xilit.

Sőt az egyik termékünk, a Stevia cseppek, amelynek kizárólag stevia és víz az alapja, megkönnyítik a hideg/meleg italok édesítését vagy akár főzéshez-sütéshez is jól jöhetnek. A legnagyobb favoritok a karamellás és a vaníliás ízesítésűek, hiszen ezeket az ízek sok oldalúak, elférnek a reggeli kávéban, de egy finom sütiben is.

Eritrit, a cukoralkohol

Az eritrit egy cukoralkohol. Ez is a természetes növényi édesítőszerek közé tartozik, ugyanis általában cukornádból vagy kukoricacukorból állítják elő. Az eritrit megtalálható például a szőlőben és a szilvában is.

Édes íze nagyon hasonlít a fehér finomítottcukorhoz. Az eritritben nincs kalória és nem befolyásolja a vércukorszintet.

Nyírfacukor, azaz xilit

A xilit vagy más néven nyírfacukor egy cukoralkohol, amely számos gyümölcs és zöldség rostjában megtalálható. Neve a klasszikus görög xilon, azaz fa szóból és a cukoralkoholokra használt -itol utótagból származik. A xilit cukoralkoholnak van nyilvánítva, amely nincs jelentős hatással a vércukorszintre.

Az állattartók azonban jó, ha tudják, hogy az emberi testtel ellentétben a kutyák szervezete nem képes lebontani a xilitet, ezért ez veszélyes lehet rájuk nézve. A kutyáknak tehát nem szabad xilit tartalmú élelmiszert adni!

Nick’s: cukormentesen is finom!

Növényi édesítőszerek - cukormentesen is finom

A Nick’s egyik alaptézise, hogy cukor nélkül is lehet finomakat enni. Ezért a édességeinkből 100 százalékig száműztük a fehér cukrot. Az édességekben cukor helyett leginkább steviát használunk, ami

  • nem tartalmaz kalóriát, tehát nem hizlal,
  • a glikémiás indexe 0, azaz nincs hatással a vércukorszintre,
  • és egy kevés is elegendő belőle a finom, édes ízért.

Azonban ahhoz, hogy a lehető legfinomabb termékeket állítsuk elő, szükség van az úgynevezett édes rostokra is.

Édes rostszirupok

A többi édesítőszer mellett olyan összetevőre is szükségünk van, amely kíméli a vércukorszintet, de közben képes is eltelíteni a gyomrot, így elkerülhető vele a túlevés. Itt jön képbe a rost.

A termékeinkben „oldódó kukoricarostot” és az úgynevezett polidextrózt használjuk. Habár ezeket a rostokat kukoricakeményítőből állítják elő, gyakorlatilag nem befolyásolják a vércukorszintet. A polidextróznak 1-es glikémiás index értéke van.

A kínálatunkban található rostszirupok alapja is a vízben oldódó kukoricarost, így a termék maga 52%-os rosttartalommal rendelkezik. Ez szinte egyedülállóvá teszi a piacon. 3-féle ízben érhetőek el: sima, méz ízű és a juharszirup ízű. Alkalmas meleg/hideg italok édesítésére, bírják a sütés-főzést is. Természetesen előforduló cukortartalmuk pedig csupán 3g/100 g termékben.

Összehasonlításképpen a cukor glikémiás indexe 70, a fehér kenyéré pedig 100. Azoknak a hozzávalóknak, amelyek mi használunk, ezekhez képest elhanyagolható, tehát csak minimális vannak hatással a vércukorszintre. A Nick’s édességei tehát 100 százalékban növényi édesítőszerekkel készülnek, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják. Nézz szét a Nick’s kínálata között és próbáld ki az egészséges édességeket.